De problem som deltagarna hade att lösa var;
· Vi är beroende av olja som kommer att ta slut.
· Jordens naturresurser är överutnyttjade.
· Klimatet förändras drastiskt.
Vi fick in ett 20-tal bidrag med varierande lösningar några mer fantasifulla än andra och några mer humoristiska än allvarliga. I början av tävlingen gick det ganska trögt (de flesta som var där var jurister eller ekonomer och visade till en början inte alltför stort intresse av att rädda världen...) men i slutet lossnade det rejält och vi fick in det ena strålande bidraget efter det andra.
De tävlande uppmanades att kopiera bra idéer från varandra och utveckla dem vidare vilket uppenbarligen gav resultat. Detta är också en av grundtankarna bakom RäddaVärlden.nu att inspirera varandra med positiva hållbara exempel som fler kan ta efter så att vi kan åstadkomma en förändring mot ett hållbart samhälle.
Av de 20 bidragen valde juryn, bestående av undertecknad samt
De utvalda världsräddarbidragen blev:
Lag Annice som bestod av Annice och Felicia Lööv fick med en hel del saker i sitt bidrag. Detta är några av deras förslag: -Handelsbojkott mot de länder som inte skriver på och aktivt följer Kyoto avtalet. – Skapa ett stort nätverk av miljöorganisationer som kan driva på politikerna.. – Gör miljön trendig, in och lobba i modevärlden så kapitalisterna tvingas byta väg och slutar urholka vår jord. – Skatteavdrag för bönder som odlar ekologiskt, och arbetsgivaravgiften sänks för de företag som producerar t ex bilar och liknande som drivs av förnyelsebara källor.
Bidraget Lev som skapades av biologi studenten tillika Symbios (Miljöförening vid universitetet) ordföranden
Teknisk själ
Statsvetarna Helena Wintgren och Mira Awasthi skapade en intressant kombination som de valde att kalla för Teknisk själ. Deras bidrag är indelat i två delar där den ena delen handlar om att affärskvinnor och -män istället för att flyga kors och tvärs över jorden för att gå på olika möten skall kunna träffas virtuellt på ett trovärdigt sätt. Den andra delen handlar om att uppnå själslig frid. De menar att om man mår bra så fokuserar man utåt i större utsträckning och får mer tid och ork att rädda världen och kan tänka mer på konsekvenserna av sitt handlande. Resultatet är en bättre värld!
Pris fick även bidraget med namnet In Nature We Trust som bestod av juridikstudenterna Caroline Björk, Kajsa Ljung och Jessica Eijvergård. Detta är några av deras förslag.
- Bidrag till företag för miljösatsningar.
- Utbildad personal som guidar dig rätt i sopdjungeln.
- Bidrag för att byta ut fossilt drivna motorer mot miljövänligt alternativ.
Uppmuntra biogasbussar och sänk pris på kollektivtrafik. - Hjälp de mindre utvecklade länderna och sluta utnyttja dem som sopstationer.
- Inför utsläppsmängd som en faktor i KRAV-märkningen.
- Låt det framgå på varorna hur mycket utsläpp de genererat.
WE
Samhällsplanerarna Einar Sjölund och Viktor Liedner lyckades med sitt bidrag WE även dem att blidka juryn. Tillsammans har de skrivit ”det hållbara manifestet” här några utdrag ifrån det.
SLUTA JOBBA - gör nåt vettigt
KÖP INGET - expropiera Paris Hilton & co:!
ÄT VEGANSKT - spar liv och resurser
STANNA HEMMA - så blir gräset grönare på andra sidan
OBS! Konsekvensprincip - Tänk på konsekvenserna av ditt handlande!
-Du är och gör skillnad varje dag!
1. Rumsprincip - Alla som varit i ett slutet rum och släppt sig vet att utsläpp får katastrofala följder.
2. Inre säkerhet som källa till lycka - Att köpa, köpa, köpa kanske inte tillfredställer de egentliga behoven.
Ex. Jag är olycklig jag måste köpa. (Eller kanske fundera på varför du är olycklig!)
3. Enighetsprincip - Alla måste vara med! Det finns 1 jord, därför handla gemensamt.
Stilpriser fick Nina Marstrander med Meditera mera och Mickael Kyrlis med sitt stilfulla Auktarie. Vad formeln säger får gärna någon matematisk förmåga förklara.
Samtliga bidrag och bilder finns att beskåda här: 2007-05-15 - Rädda Världen In Time på Stockholms Universite
Ett stort tack till alla som deltog för att ni delade med er av era tankar om hur vi kan skapa en hållbar värld!
Tillsammans kommer vi att rädda världen.
Om Internationella veckan
Varje år arrangeras Internationella veckan på Stockholms universitet och temat för i år var hållbar utveckling. Arrangörer var Stockholms Universitets studentkår tillsammans med bland andra RäddaVärlden.nu, Amnesty och Utrikespolitiska föreningen.
Statisitk
Antal bidrag: 20
Antal deltagare: 40
Vinnande bidrag: Lag Annice, Lev, Teknisk själ, In nature we trust, WE
Specialpriser: Meditera Mera och Auktarie
Utdelade pris:
- 10 ex av boken 100 sätt att rädda världen
- 7 t-shirts från Stockholms Universitets Studentkår
Speciellt tack till Max Ström förlag som sponsrade oss med boken100 sätt att rädda världen och till Stockholms universitets studentkår som sponsrade oss med SUS t-shirts.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar